Cizre Bölgesi’nde tarım ve hayvancılık alanında başlatılan Demsal projesi, kısa sürede büyük başarı sağladı.
Kuzey ve Doğu Suriye’de devrime öncülük eden kadınların yeni yaşamın inşasına da öncülük ediyorlar.
Bölgede askeri, yönetim, siyasi gibi alanlarda büyük adımlar atan kadınlar, geliştirdikleri projeler ile de ekonomide büyük rol oynuyor.
Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, kurdukları kooperatifler ve küçük çaplı birçok farklı proje ile tarım başta olmak üzere üretime öncülük ediyor.
Bu çerçevede Kadın Ekonomi Komitesi’nin geliştirdiği Demsal isimli tarım projesi kısıtlı imkanlara rağmen büyük gelişmeler sağladı.
Proje, Qamişlo Kantonu’ndaki Tirbespiyê ve Çil Axa karayolunda bulunan 8 dönümlük arazide 7 kadının katılımı ile 2016 yılında başladı.
Kadınlar ilk etapta 200 nar ağacının yanı sıra sebze üretimi yaptı.
Kadınların başarılı üretimi ile bölgede ses getiren Demsal projesi, 2017 yılından itibaren ise 150 dönümlük arazide sürdürülmeye başlandı.
CİZRE BÖLGESİ KADIN KOMİTESİ
SELAMA IBRAHÎM KADINLARIN ISRARI SONUCU BAŞARDIK
Cizre Bölgesi Kadın Komitesi’nin belirlediği tarım arazilerinde üretim yapan kadınlar, daha önce 200 nar ağacı ve sebze üretimiyle devam eden projeyi bin 500 meyve ağacı ve geniş bir alanda sebze üretimine çıkardı.
Proje gözetimcisi mühendis Selama Ibrahîm, projenin ilk etabında uzman kişilerin çalışması ve katılımcıların tarım üretimi konusunda eğitilmesi kararı alındığını söyledi.
Projedeki başarıların kadınların ısrarı sonucu elde edildiğini belirten Selama, “Tarımda tecrübeli kadınları seçtik ve diğer katılımcıları tarım üretimi ve ilaçlama konusunda eğittik” dedi.
Projenin ilk etabından itibaren çalışmalarda yer alan 5 çocuk annesi Hefîde El-Rafii, daha önce eşi ile birlikte tarım arazilerinde çalıştığını söyledi.
Projeyi duyar duymaz çalışmak istediğini belirten Hefîda, şimdi ise ailesi ile birlikte projedeki çalışmaları sürdürüyor.
Demsal projesinin sürdürüldüğü arazinin bir bölümü de koyun, keçi, tavuk ve ördek gibi hayvanların yetiştiriciliği için ayrıldı.
Hayvanlar için iki ayrı barınak inşa edildi.
Ailesi ile birlikte hayvan yetiştiriciliği yapan Wadha Ehmed isimli kadın ise, 3 kızı ile birlikte yılın 11 ayı bu işte çalışıyor.
Wadha, söz konusu projenin kadınlar için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Wadha, proje kapsamında ürettikleri yoğurt, peynir ve yumurtaları çarşıda sattıklarını aktardı.
Mühendis Selama Ibrahîm, Tirbespiyê çarşısında, ürettikleri sebze ve meyve ile hayvan ürünlerini satacakları bir dükkan açmayı planladıklarını söyledi.
Selama, ayrıca Kadın Komitesi ile birlikte söz konusu proje sahasının kadınlar için tarım ve hayvancılık eğitim akademisine dönüştürülmesini tartıştıklarını aktardı.