• Künye
  • İletişim
26 Ocak 2021, Salı
Medya Haber TV - Özgür Haberin Adresi...
Advertisement
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • KADIN
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KÜLTÜR-SANAT
  • EKOLOJİ
  • TÜM HABERLER
  • PROGRAMLAR
  • GÜNLÜK YAYIN
  • CANLI YAYIN
Sonuç yok
Tüm Sonuçlara Bak
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • KADIN
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KÜLTÜR-SANAT
  • EKOLOJİ
  • TÜM HABERLER
  • PROGRAMLAR
  • GÜNLÜK YAYIN
  • CANLI YAYIN
Sonuç yok
Tüm Sonuçlara Bak
Medya Haber TV - Özgür Haberin Adresi...
Batmanlı çiftçiler: Kuraklık her zamankinden daha fazla etkileyecek

Batmanlı çiftçiler: Kuraklık her zamankinden daha fazla etkileyecek

20 Nisan 2018 | 08:25
- KURDİSTAN
Facebook'ta PaylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'da paylaş

BATMAN – Batman, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dünya genelindeki hava kirliliği raporuna göre, 2017’de Avrupa’daki havası en kirli ikinci şehir olarak kayıtlardaki yerini aldı. Bunun en önemli nedeni olarak petrol ve petrolün işletildiği rafineri gösteriliyor. Batman’daki petrol rafinelerinin doğaya verdiği zarara son yıllarda baraj yapılmalarının çoğalmasıyla da birlikte bölgenin iklim yapısı tehlikeye girdi. Nisan ayı sonlarına gelinmesine rağmen yeterince yağmur yağmaması nedeniyle çiftçilik ve hayvancılık yapan yurttaşlar zor durumda kaldı.

‘KURAKLIĞIN NEDENİ KİRLİ HAVA’

Çiftçi Abdulselam Ekinci, “Nisan ayı bitmek üzere ve halen doğru dürüst yağmur yağmadı. Geçtiğimiz haftalarda iki defa yağmur yağdı o da sel şeklinde ve ekinlere zarar verdi. Dicle Nehri tarım yaptığımız bölgeye 10 kilometre uzaklıkta ama oradan su alamıyoruz. Alsak ne olacak ki o zaman da nehir kuruyacak, o da doğru bir yöntem değil. Havanın dengesini bozdular” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.

Kuraklık ile birlikte ekinlerinin zarar gördüğünü ve topraktan verim alamadıklarını söyleyen Ekinci, “Parası olan kuyu kazacak veya taşıma yöntemi ile sulama yapacak. Peki ya parası olmayan çiftçi, köylü ne yapacak? Köylünün bu yıl işi her zamankinden daha da zor. Devlet petrol kuyusu açıyor da su kuyusu neden açmıyor” diye tepki gösterdi.

‘TÜM VARLIĞIMIZI TOPRAĞA YATIRDIK’

Bir yıl boyunca çalışıp tüm varlıklarını toprağa yatırdıklarını dile getiren Kadir Yavuz ise, “Petrol kuyusu kazıyorlar ama söz konusu su kuyusu olunca kazmıyorlar. Elimizdeki tüm varlığı toprağa yatırdık ama kuraklık bu yıl bizi her zamankinden daha da etkileyecek. Petrol kuyuları doğamızı mahvetti” diye konuştu.

‘NE YAPACAĞIZ BİLMİYORUZ’

Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Hasan Kaya ise, kuraklığın sadece çiftçilerin değil herkesin sorunu olduğunu dile getirdi. Petrol kuyuları nedeni ile doğal yaşamın da etkilendiğini söyleyen Kaya, “Petrol kuyularının etrafında hiçbir koruma yok. Kimi zaman hayvanlar özellikle de kuşlar su zannedip oradaki petrole bulanıyor ve hayvanlar bu yolla ölüyor. Kuyuların etrafına tel çekilerek önlem alınması gerekiyor” diyerek kuyuların doğal yaşama verdiği zararı anlattı.

Kuraklık nedeni ile hayvanların yem bulamadığına dikkat çeken Kaya, “Sürüyü otlatmaya çıkarıyoruz ama yiyecekleri otlar şimdiden sarardı. Bu nedenle de önümüzdeki günlerde bizi daha zor günler bekliyor. Bu saatten sonra zaten yağmur yağmaz yağsa da çok faydası görülmez. Kuraklık nedeniyle süt üretimi de düşecek ne yapacağız bilmiyoruz” dedi.

İlgili Haberler-

GÜNCEL

Devletin ‘Gerilla’ mezarlarına saldırmasına tepkiler sürüyor

29 Nisan 2020
GÜNCEL

Ortadoğu ve Rojava gündemi

24 Nisan 2020
GÜNCEL

Kürdistan’da Korona tehdidi

23 Nisan 2020
GÜNCEL

Efrîn’de Türk devletine bağlı Sultan Murad çeteleri yaşlı bir adamı linç etti

23 Nisan 2020
GÜNCEL

Kürdistani İttifak’tan Zinî Wertê’ye yönelik saldırılara ilişkin yazılı açıklama

23 Nisan 2020
HPG-BİM: Sabotaj eyleminde 3 Türk askeri öldürüldü
GÜNCEL

Şemdinli’de eylem

23 Nisan 2020
GÜNCEL

Rojava: İç Güvenlik Güçleri açıklama yaptı

22 Nisan 2020
GÜNCEL

Ortadoğu ve Rojava gündemi

22 Nisan 2020

CANLI – LIVE

http://137.74.205.201/live15/live15.m3u8

SON YAYINLANAN PROGRAMLAR

SESİMİZ

26 Ocak 2021

MEDYA AKTÜEL

26 Ocak 2021

06:00 MEDYA GÜNDEMİ

26 Ocak 2021

05:00 MEDYA GÜNDEMİ

26 Ocak 2021

GECE BÜLTENİ

25 Ocak 2021

ANA HABER

25 Ocak 2021

SESİMİZ

25 Ocak 2021
MEDYA AKTÜEL

MEDYA AKTÜEL

25 Ocak 2021
Medya Haber TV - Canlı

© 2019 Medya Haber TV.

HAKKIMIZDA

  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • KULLANIM VE GİZLİLİK ŞARTLARI

Bizi Takip Edin

Sonuç yok
Tüm Sonuçlara Bak
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KADIN
  • KÜLTÜR-SANAT
  • EKOLOJİ
  • TÜM HABERLER
  • PROGRAMLAR
  • YAYIN AKIŞI
  • CANLI YAYIN – LIVE
  • MEDYANEWS

© 2019 Medya Haber TV.