Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, hükümetin “işçiyi enflasyona ezdirmedik” söylemini yalanladı. Aziz Çelik, “Miktar zaten düşükse enflasyonun çok üstünde de artırsanız bir anlamı olmaz. Önemli olan yaşamak için yetip yetmeyeceği” dedi.
Hükümet, asgari ücretteki artışla birlikte “İşçiyi enflasyona ezdirmedik” söylemini kullansa da bunun gerçeği yansıtmadığını emekçiler giderek daha da zorlaşan günlük yaşam koşullarından biliyorlar.
Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik de asgari ücretteki artışla enflasyon arasında bağ kurmanın yanlış olduğuna dikkat çekti ve “Miktar zaten düşükse enflasyonun çok üstünde de artırsanız bir anlamı olmaz. Önemli olan yaşamak için yetip yetmeyeceği” dedi.
Çelik, asgari ücretten vergi kesilmesini de eleştirerek, “Asgari ücretli her ay 27 TL damga vergisi ödüyor. Bu çağda buna ne gerek var? Asgari ücret üzerindeki vergi ve kesinti yükünün giderilmesi gerek. 3 bin 577 TL brüt olarak açıklandıysa bunu net olarak ödersiniz” dedi.
Nitekim vergi diliminde bir düzenleme yapılmazsa asgari ücret, 6 ayda bir üst vergi dilimine girecek. Ücret dışında bir geliri olmazsa bile 6. aydan itibaren asgari ücret 152 lira düşerek 2673 lira olacak.
Türk İş tarafından yapılan araştırmaya göre açlık sınırı geçen yıla göre yüzde 19,7 yükselerek 2 bin 590 TL oldu. Asgari ücretli yılsonunda yine açlık sınırının dahi altında gelir elde etti.
Aynı artış 2021’de de olursa gelecek yılın sonunda açlık sınırı 3 bin 100 TL’ye çıkacak. Yoksulluk sınırı ise zamlı asgari ücretin tam 3 katı. Asgari ücretli bu yıl da açlıkla sınanacak.
Öte yandan asgari ücret düşük kalsa da oransal olarak yüzde 21.5 artış yapılması, dikkatleri gelecek yıl yüzde 3+3 zam alacak olan memurlara çevirdi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ülkede yaşanan ekonomik tablo baz alındığında kamu çalışanlarına ve emeklilerine 2021’de yapılacak 3+3’lük zam oranının mutlaka güncellenmesi gerektiğini söyledi.