İngiliz Andair şirketi, Türk devletinin kullandığı Bayraktar tipi insansız hava araçlarına parça sağlamayı durdurma kararı aldı.
Andair tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan Büyükelçiliği’nin başvurusu üzerine yapılan incelemede Türkiye’ye ihraç edilen parçaların silahlı insansız hava araçlarında kullanıldığının tespit edildiği belirtildi.
Firma bunun üzerine faşist şef Erdoğan’ın dünürlerine ait olan Bayraktar’ın üreticisi Baykar Makina’ya tüm parça satışlarının durdurulduğunu duyurdu.
Karabağ’da düşürülen Bayraktar SİHA’larının içinde Andair üretimi iki yakıt pompasının tespit edilmesinin ardından şirkete karşı uluslararası bir kampanya başlatılmıştı.
İngiliz The Guardian gazetesi 2019 yılında yaptığı bir haberde Türkiye’nin, ilk kez İngiltere’de geliştirilen füze ekipmanlarını kullandığı İngiltere’nin sağladığı destekle Türk devletinin dünyada en fazla silahlı drone kullanan ikinci ülke haline geldiği vurgulanmıştı.
Gazete haberinde, Bayraktar adlı silahlı insansız hava araçlarınınTürk devletinin Suriye’de gerçekleştirdiği saldırılarda en az 449 sivilin öldürüldüğü bilgisine de yer vermişti.
SİHA’ların bir Türk şirketi tarafından üretilmesine rağmen İngiltere’nin Brighton kentinde bulunan EDO MBM Teknoloji tarafından 2015 yılında tasarlanan ve Türk devletine de pazarlanan Hornet füze rafları olmadan üretilmesinin mümkün olmadığı da haberde verilmişti.
Mayıs 2016’da Jane’s Defense adlı savunma dergisinde yayınlanan bir makalede İngiliz Hornet füze raflarının Bayraktar’a gönderildiği bilgisine yer veren The Guardian, Türk şirketinin kendi füze raflarını üretmesinin, bu tarihten sonra başladığını da yazmıştı.
Erdoğan rejimi için silahlı insansız hava araçları ile insansız keşif uçakları üreten Bayraktar ile TAI adlı şirketler, Kanadalı Wescam’ın elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) kameralarını da kullanıyordu.
Bu bilgilerin kamuoyuna yansımasının ardından Kanadalı şirket de Türk devletine parça vermeyi durdurduğunu açıklamıştı.
Almanya merkezli Continental Motors firması da küçük boyuttaki uçak ve hava araçları için motor üretiyor ve bu motorlar Türk devleti tarafından SİHA’larda kullanılıyor. Ancak Alman firması bu parçaları Türk devletine satmayı hala sürdürüyor.