HABER MERKEZİ – KNK, Halepçe katliamının 30’uncu yıl dönümü nedeni ile yazılı bir açıklama yayınladı. Halepçe katliamının halen soykırım olarak tanınmadığına dikkat çekilen açıklamada, yeni Halepçe’lerin yaşanmaması için birlik olup Efrîn’i sahiplenme çağrısı yapıldı.
Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Halepçe katliamının 30’uncu yıl dönümü nedeni ile yayınladığı yazılı açıklamada, Baas rejimi tarafından yapılan kimyasal saldırıda şehit olan yurttaşları anarak, “Halepçe’yi unutamayız. Siyasi güçler birlik olarak Kürdistanî savunma gücünü kurmalı ve yeni Halepçelerin yaşanmaması için Efrîn’i sahiplenmelidir” denildi.
‘Katil rejimler ve Kürdistan işgalcilerinin’ kınandığı açıklamada, Kürt halkına dönük katliamlara karşı ulusal birlik çağrısı yapıldı. Baas rejiminin yasaklı silahlarla Halepçeli sivil yurttaşlara saldırısı sonucunda çocuk, kadın, erkek yaşlı yaklaşık 5 bin kişinin şehit olduğuna dikkat çekilerek, “Halepçe katliamı Kürtlerin ve Kürdistan’ın yok edilmesi amacı ile yapıldı. Ve orada yaşananlar halen soykırım suçu olarak kabul edilmedi.” denildi.
Açıklamada, Baas rejimi tarafından, ‘Enfal (savaş ganimeti) Operasyonu’ adı altında yaklaşık dört yıl süren saldırılarda Germiyan bölgesinden Behdînan’a kadar 182 bin sivilin katledildiğine ve 400 Kürdistan köyünün harabeye çevrildiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Ancak Halepçe’de 20’inci yüzyılın en büyük suçlarından birisi yaşandı. Birkaç saat içerisinde yaklaşık 5 bin kişi katledildi, binlercesi de yaralandı. O günden bu yana Halepçe Kürtler için büyük bir acı ve yara olarak kaldı.
‘Kürtlere dönük katliam tehlikeleri geçmedi’
Kürdistan’ın her dört parçasında da Kürtlere dönük katliam tehlikeleri sürüyor. Daha dün Şengal halkı katliamdan geçti. İki yıl önce Cizîra Botan’da da çok büyük bir katliam yaşandı. Türk devletinin Kürdistan’a dönük soykırım saldırıları devam ediyor. 56 gündür Efrîn’e bütün güç ve kuvveti ile saldırıyor. Halepçe katliamının 30’uncu yıldönümünde, yani şimdi de aynı tehlikenin gündem de olduğunu bilmemiz gerekiyor”
‘Yeni Halepçe’lerin yaşanmaması için birlik şart’ denilen açıklamada, bütün Kürdistanî güçlerin birlik olarak Efrîn’i sahiplenmesi çağrısı yapıldı.
Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) açıklaması şu sözlerle sonlandı: “Halepçeyi unutmayacağız. Dêrsim, Gelyê Zîlan, Serdeşt, Merîwan, Amûdê, Enfal, Feylî Kürtleri, Yarsan, Êzidî, Şingal, Roboskî ve diğer bütün katliamları unutmadığımız gibi Halepçe ve Cizîra Botan katliamlarını da unutmayacağız!
Halepçe ve Enfal şehitleri şahsında bütün Kürdistan şehitlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.”