Canlılar dünyasında her türün kendine göre bir savunma sistemi vardır. İnsan türünde savunma biyolojik olduğu kadar toplumsaldır. Özsavunmasız yaşam mümkün değildir. Öz savunmanın temelini örgütlülük oluştursa da fiziki öz savunma da kadınlar açısında hayati önemdedir. Erkek ve devlet şiddetinin aynı potada birleştiği Kürdistan’da kadınlar özsavunma konusunda tarihi bir çıkış yaptı.
PKK’nin ilk kadın gerillası Besê Anuş’un 1981 baharında Pazarcık’ın Musolar köyü yakınlarında askerlerle girdiği bir çatışmada şehit düşması ardından özgürlük hareketine kadın katılımları arttı. Özellikle de 1990’lı yıllarda Botan’da gelişen halk serhildanlarının ardından kadınların akın akın gerillaya katılımı, “kadınlar savaşamaz” algısını yerle bir etti.
Kürt kadınları, ötekileştirilerek biçilen “kadınlık” ve “Annelik” rolüyle evlere haps edilen kadınların toplumdaki tabuları yıkmasında adeta öncülük etti. Onbinler Kürt kadını özgürlük dağlarında buluştu.
İlk dönemlerde kadınlar karma gruplarda savaştı. Daha sonra kadın özgün birlikleri oluşturuldu.
25 Ekim 1992’de Türk devleti ile işbirliği içindeki KDP güçlerine teslim olmayarak direnen Beritan kod adlı PKK gerillası Gülnaz Karataş, kadınlar için yeni bir çağ açtı. Beritan’ın anısına kadın ordulaşmasına gidildi. Kadınlar özgün birlikler, bölük, takım ve manga düzeyinde bir örgütlülük orduda gelişti.
İlk defa YAJK’ın kuruluşuyla birlikte daha önce fiili olarak var olan kadın ordulaşması da resmileşmiş oldu. YAJK kongresinden sonra bütün alanlarda özgün kadın çalışmaları, bir merkeze bağlandı. İlk defa kadınlar merkez düzeyde görev almaya başladı.
1999’da PJKK kongresi yapıldı ve kadın gücü partileşti.
2001 yılında ARGK’nin kendini HPG olarak yeniden örgütlendirmesiyle kadın ordulaşması da gündeme geldi.
YJA STAR olarak ilk konferansını 2004’te gerçekleştirdi.
YJA-Star 2012’deki geliştirilen devrimci halk savaşının da öncü gücü oldu. Kadın ordulaşması ayını yıl Rojava’da da büyük bir çıkış yaparak dünyanın gündemine oturdu. Rojava devrimi ile kadınlar ordulaştı ve DAİŞ faşizmini yenen ana güc oldu. Benzer bir örgütlenme 2014 DAİŞ saldırısında sonra Şengal’de de gelişti. Şengalli kadınlar YJŞ çatısı altında örgütlenerek, kendi öz savunma güçlerini kurdu. Doğu Kürdistan’da ise, kadınlar HPJ’nin çatısı altında ordulaşmaya gitti.
Kürt özgürlük hareketi içindeki Kadın ordulaşması bilinçli ve planlı bir şekilde gelişti. Dünyada bir ilk olan bu tarihi adım, kadınlarda müthiş bir öz güven ve öz bilinci de açığa çıkardı. Nitekin kadınların askeri alandaki bu atılımı siyasi ve toplumsal alanada yansıdı.
Kendi özgün örgütlülüklerini esas alan kadınlar hem siyasette hem de toplumsal alanda kadın özgürlükçü, eşit, ekolojik ve demokratik topluma öncülük ediyor.