Köprü ve otoyol ücretlerine yapılan astronomik zam, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını net bir biçimde ortaya koydu. Milli gelir bazlı karşılaştırmaya göre Türkiye’de halk, köprü ve otoyollara Avrupa ve ABD’nin sekiz katı fazla para ödüyor
Halkın gelir seviyesi hızla düşerken, köprü ve otoyollara gelen yüzde 25 oranındaki zam büyük tepki çekti. Bu zam oranı aynı zamanda TÜİK’in yıllık yüzde 14.6 olarak açıkladığı enflasyon rakamını da yalanlıyor.
Halk pandemi ve ekonomik daralma ile azalan gelirlerinin derdine düşmüşken köprü ve otoyollara gelen yüzde 25’lik zam, TÜİK’in açıkladığı rakamların aldatmaca olduğunu net bir biçimde gösterdi.
Son zamların ardından 2,7 kilometrelik Osmangazi Köprüsü’nde kilometre başına geçiş ücreti 7,38 dolara yükseldi. Bu ücret, dünyadaki benzer köprülerin geçiş ücretlerinin çok üzerinde.
Bu rakama yakın tek köprü Danimarka Öresund, orada da 4 kilometre su altı tüneli bu fiyata dahil.
Ancak asıl çarpıcı fark milli gelir bazındaki karşılaştırmada ortaya çıkıyor. Türkiye’deki vatandaş yıllık kişi başı milli gelir bazında gelirinin onbinde 8’i ile bu köprüden geçebilirken, bir İngiliz ülkesindeki benzer bir köprüden gelirinin onbinde 1,2’si ile geçebiliyor.
Bir Danimarkalı ise gelirinin sadece onbinde 1’i ile ülkesindeki köprüyü kullanabiliyor.
Başka bir ifadeyle Türkiye’de halk köprü ve otoyollara Avrupa ve ABD’de yaşayanlara göre sekiz kat daha fazla ödüyor.
Köprü ve otoyollara geçiş ücretlerine yapılan yüzde 25’lik zam Tüketici Koruma Derneği’nin de tepkisine yol açtı.
Yapılan açıklamada, maliyet girdilerinde hiçbir artış olmayan bu hizmetlere fahiş zamlar yapılması eleştirildi. Açıklamada, “Yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan ve devletin dolar üzerinden yüksek geçiş garantisi verdiği köprülere enflasyon oranı üzerinde yapılan aşırı zamlar, şirketlerin kasasını dolduracak, tüketicinin cebini boşaltacaktır,” denildi.