2019 yılı denetimleri kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde incelemeler yapan Sayıştay denetçileri, Gökçek döneminde gerçekleştirilen ihaleleri mercek altına aldı. İncelemelerde çok sayıda ihaleye, “Katılımı kısıtlayıcı hükümler” konularak rekabetin engellendiği ve hatalı uygulamaların belediyenin 70 milyon TL’ye yakın alacağının şüpheli hale gelmesine yol açtığını vurguladı.
Sayıştay incelemesinde ihalelerde iş artışı sağlanarak yüklenici firmalara fazla para ödendiği, ihale hükümlerine kısıtlayıcı hükümler konularak, ihalenin belirli kişilere kalmasına olanak sağlandığı tespitlerine yer verildi.
İçişleri Bakanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) AKP dönemine ait bazı iş ve işlemlerde usulsüzlük yapıldığı iddialarını araştırmak üzere 3 mülkiye müfettişi görevlendirdi.
Bakanlık İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bir televizyon programındaki açıklamalarını ihbar kabul etti. Müfettişlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden iddiaya konu dosyaları istemesi bekleniyor.
Sayıştay, Urfa Büyükşehir Belediyesi’nde memurların atanması gereken müdürlük kadrolarına sözleşmeli personelin atandığı, işçilere yaptırılan mesailerin bin saati bulduğu ve özel kalem müdürlüğünün memuriyete geçiş basamağı olarak kullanıldığını tespit etti.
İş Kanunu’na tabi olarak çalıştırılan işçilerin yıllık izinlerinin düzenli olarak kullandırılmadığı da yer alan raporda, belediye bünyesinde çalışan 510 işçinin toplam 61 bin 752 gün kullanılmamış yıllık iznin bulunduğu tespit edildi.
Sayıştay AKP’li Adıyaman Belediyesi’nde çok sayıda usulsüzlük saptadı. Sayıştay denetçilerinin 2019 raporuna göre memurlara ödenmesi gereken ikramiyelerin hangi kriterlere göre ödendiği anlaşılamadı. Yılda en fazla iki kez ödenebileceği öngörülen ikramiyenin 50 personele verildiği; bu 50 personelin ise müdür ve üstü yöneticiler arasından belirlendiği tespit edildi.
Denetçiler, bir kişinin 4 görevde birden bulunmasını ‘mevzuata aykırı’ bulurken, afişler için limiti aşmamak gerekçesiyle 23 ayrı ihale yapıldığı, hepsinin de aynı firmaya verildiği tespiti yapıldı. Ayrıca raporda, Adıyaman Belediyesi’nin 2 milyon 655 bin 568 TL’lik görev zararı ödediği de ortaya konuldu.