HALEB – Suriye iç savaşının sembol mahallesi Şexmaqsud’ta gençleri gözaltına almaya çalışan rejim güçlerine karşı direnişiyle hafızalara kazınan ve Haleb’te öldürülen ilk kişi olan 50 yaşındaki Gulê Selmo, Kürtlerin 6 yıllık direniş mayasını oluşturdu.
Suriye iç savaşı boyunca direniş sembolü haline gelen Şêxmaqsud mahallesinin özünü oluşturan kadınlardan biri Gulê Selmo’ydu. Suriye rejim güçleri tarafından öldürülen 50 yaşındaki Selmo, Şêxmaqsud’ta ilk kıvılcım olmuş. Gençler, anneleri gibi gördüğü Selmo’nun vurulmasından sonra silahlanmış ve rejim güçlerinin mahallelerine girişini engellemek için noktalar tutmuş.
HALEP’TE ÖLDÜRÜLEN İLK KİŞİ
Rejim güçleri 10 Mart 2012’de Şêxmaqsudlu gençleri tutuklamaya çalışırken, Selmo gençleri rejim güçlerinin elinden kurtarmış. Selmo’nun direnişi üzerine daha da saldırganlaşan rejim güçleri, aynı gün çıkan gerginlik sırasında Şêxmaqsud mahallesinin 20’nci Caddesi olarak bilinen yerde Selmo’yu yaralamış. Kafasına isabet eden mermiden sonra ağır yaralanan Selmo, hastanede tedavi altına alınırken, Şêxmaqsudlular rejime karşı ayaklanmış ve gösteriler başlamış. Selmo, 3 günlük tedaviye rağmen yaşamını yitirirken, Şêxmaqsud’un ilk şehidi olmuş.
ÖCALAN’IN TUTUKLANMASINDAN SONRA
Gençler için “Onların hepsi benim çocuklarımdır” sözünü dilinden düşürmeyen Selmo’yu, çalışma arkadaşı Fatma Hesen anlattı. Halep’te kadın çalışmaları yürüten Kongra Star Koordinasyonu’nda yer alan Hesen, Selmo’nun PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tutuklanmasından sonra kadın çalışmalarında yer aldığını söyleyerek, Efrin, Şehba ve Halep’te çalışmalar yürüttüğünü aktardı.
HİÇ ÇOCUĞU OLMADI, TÜM ŞÊXMAQSUD’UN ANNESİYDİ
Selmo’un çocuğu olmadığını belirten Hesen, “Ama Şêxmaqsudlu gençlerin hepsini çocukları olarak bilirdi. Şêxmaqsudlu gençlerin hepsi de onu annesi olarak görürdü. Burada direnişimizi başlattığımız günden beri bizimle oldu. İlkin Şêxmaqsud’ta Yekitiya Star adı altında çalışmalara başladık” dedi.
ÇOCUKLARINI KORUMAYA ÇALIŞIRKEN…
Selmo’nun başlayan iç savaş sürecinde Halep’te katledilen ilk Kürt olduğunu ifade eden Hesen, nasıl öldürüldüğünü şu sözlerle anlattı: “Bir gün mahallede rejim güçlerinin Şêxmaqsudlu gençleri tutuklamaya çalıştığını görüyor. Tabi mahalle gençleri ile rejim güçleri arasında gerginlikler çıktı. Bunu fark ederek, gençlerin hepsini onların bulunduğu bölgeden uzaklaştırarak güvenli bir yere götürdü. 20’nci cadde başında rejim güçlerinin gidip gitmediğini anlamak için başını sokaktan uzatırken, kurşunların hedefi oldu ve bir kurşun başına isabet etti. Ağır bir şekilde yaralandı. 3 gün hastanede kaldıktan sonra yaşamını yitirdi.”
6 YILLIK DİRENİŞİN KIVILCIMI OLDU
Şêxmaqsudlu gençlerin ardından “Gulê ananın intikamını alacağız” diyerek rejim güçlerinin bulunduğu yerlere eylemler düzenlediğini belirten Hesen, gençlerin rejime ait birçok yeri ateşe verdiğini dile getirdi. Hesen, şöyle devam etti: “O öldüğünde kendim yıkayarak, giydirdim. Efrîn’in Qitmê köyünden olduğu için orada defnettik. O devrimin kıvılcımı oldu. O günden sonra Eşrefiye, Şêxmaqsud’un her yerinde gençler bizimle rejim ve gruplar arasında kontrol noktalarını oluşturdu. Herkes silahlanmaya başladı. O günden sonra Şêxmaqsud’a saldırılar hiç durmadı. Efsane bir direniş sergilendi. Bu gün Şêxmaqsud Şêxmasudsa onun sayesindedir.”
Kaynak : MA