Dünya üzerinde en yüksek faizle borçlanan ülke Türkiye. Borç almak için başvurduğu tefeci adreslerinin başında ise İngiltere geliyor. Geçtiğimiz kasım ayında İngiliz Ticaret Odası BCC İngiliz hükümetine bir çağrıda bulunarak Türkiye ve Singapur’la Ticaret Anlaşması yapılmasını istemişti. Bunun üzerine 24 Aralıkta Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss kameralar karşısında interaktif imza töreni düzenledi.
2018 yılında AB Komisyonu, “Türkiye AB değerlerinden uzaklaştığı sürece AB’ye giriş müzakerelerinin tekrar başlamayacağını ve Gümrük Birliği Anlaşması’nın da güncellenmeyeceğini” duyurmuştu.
Alman Parlamentosu’nun Aralık 2016’da AB-Türkiye Gümrük Birliği konusunda milletvekillerini bilgilendirmek için hazırlamış olduğu bir broşürde, “AB, Türkiye’nin en önemli ticari partneri; Türkiye ise AB’nin altıncı büyük ticaret partneri” ifadeleri, ‘Sonuçlarını Türkiye düşünsün’ uyarısı içeriyordu.
Türkiye’nin dış ticaretinin yaklaşık yüzde 70’i AB ile. İngiltere de bu birlik içinde yer alıyordu.
2002-2015 yılları arasında Türkiye’de yapılan doğrudan yatırımların yüzde 69’u AB ülkelerinden. 2014 ile 2015 arasında yapılan bir kıyaslamaya göre doğrudan yatırımlar dip yapmış durumda. Bir diğer önemli nokta ise açıklanan verilere göre 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği Protokolü’nden 2016 yılına dek Avrupa’yla yapılan dış ticaret açığının 267 milyar dolar olması.
AB raporlarında dikkat çeken gerçek, Gümrük Birliği’nden asıl kazananın AB, kaybedenin ise Türkiye olduğu gerçeğidir.
Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık üç yıl önce, Türkiye’nin 490 ton olan altın rezervinin 450 tonunun, İngiltere Merkez Bankası Bank Of England’da ’emanette’ olduğunu açıklamıştı. Altınların borçlar ya da yeni alınmak istenen borçlanmalar için aktarıldı iddia edilmişti. Türkiye’nin dış borcu, 2002 yılında 130 milyar dolarken bugün dış borç 450 milyar doları aşmış durumda.
Türkiye Merkez Bankasının faiz arrtırımı ile aşırı yüksek fazilerle borçlanma açıkça başlamış oldu. Hazine, tahvil ihalelerinde dolar bazında yüzde 6 faizle borçlandı.
İngiltere’nin Londra merkezli The Centre for Economics and Business Research adlı finans kuruluşu yıllık olarak yayınladığı Dünya Ekonomi Raporu’nda, dünyanın 17. ekonomisi olarak nitelenen ve bu sıfatla G20’de yer alan Türkiye’nin 2021’de 22. sıraya gerileyeceğini ve G20 özelliğini yitireceği belirtiyor.