Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 3 yıldır başarılı bir yönetim sergiliyor. Tüm inançların özgürlüğünün güvence altında olduğu Demokratik Özerk yönetim, Önder Apo’nun demokratik ekolojik paradigmasının ete kemiğe bürünmüş halidir. Demokratik Özerk yönetimin dünü bugününe ilişkin hazırladığımız bir dosya haberimiz var sırada.
Kürdistan topraklarını Suriye, Türkiye, Irak ve İran arasında dört parçaya bölen Sykes-Picot Anlaşması’ndan beri Kürtler üzerinde inkar ve imha politikası yürütüldü.
Kürdistan’da Türkleştirme, Farslaştırma ve Araplaştırmaya maruz kalan Kürtler, Suriye’de de benzer inkarcı ve imhacı politikalara yoğun bir şekilde maruz kaldı.
2011 Arap Baharı dalgası ile birlikte Suriye’de de halk ayaklanmalarının başlamasıyla birlikte Kürtler de harekete geçerek, 19 Temmuz 2012’de Kobanê’de Rojava devriminin ilk adımı atıldı.
Halk, kendini kendini yöneteceğini açıkladı ve tüm devlet kurumlarında yönetime el koydu.
Demokratik Ulus felsefesine dayanan devrim, Kobanê’de başlayarak Rojava’nın bütün kentlerine yayıldı.
Özgür ve demokratik bir toplum hedefiyle kurulan kurumlar ve halkın korunması için askeri bir güce ihtiyaç duyulan böylesi koşullarda, Halk Savunma Birliklerinin kuruluşu 19 Temmuz 2012 tarihinde ilan edildi.
Bölgenin korunması sorumluluğunu üstlenen YPG, tüm saldırılara tarihi bir direnişle karşılık verdi.
Özgürleştirilen bölgelerde ise halk kendi yönetim sistemini oluşturmaya başladı.
Bu örgütlenmenin temelini ise komün ve meclisler oluşturdu ve büyük fedakarlıklarla zaman içerisinde Rojava Halk Meclisi’nin kuruluşu ilan edildi.
O dönem halk örgütlenmesinin çatı örgütü olan TEV-DEM, esas sorumluluğu ve yükü taşıyan güç oldu.
YPG’nin DAİŞ’e karşı gerçekleştirdiği her hamlede özgürleştirilen alanlar genişledi ve böylelikle tüm alanların yönetimi tek çatı altında toplayacak bir yönetim, savunma ve siyasi mekanizma ihtiyacı doğdu.
Bu ihtiyaç doğrultusunda Özerk Yönetim’in temelleri atılmaya başlandı.
Kuzey ve Doğu Suriye’deki 7 özerk ve sivil yönetim 6 Eylül 2018 tarihinde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi çatısı altında yer almaya başladı.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye’nin bir bölümünde 3 yıldır başarılı bir yönetim sergiliyor.
Özerk Yönetim projesinin içerisinde tüm inançların özgürlüğü güvence altındadır.
Ortadoğu’da kadın-erkek eşitliğinin en net şekilde sağlandığı sistemdir.
Demokratik Özerk Yönetim, Önder Apo’nun demokratik ekolojik paradigmasının ete kemiğe bürünmesiydi.
Faklılık ve renklilikleri bir araya getiren demokratrik ulus projesi, toplumun bütün kesimlerinin sisteme doğrudan katılımının önünü açtı.
Projenin bu gücü onun içeride ve dışarıda saldırılara maruz kalmasına neden oldu.
Saldırılar altında büyümeye ve güçlenmeye devam eden, Ulus-devlet anlayışlarının tüm gerçekliğini teşhir eden Özerk Yönetim projesi, halklar için bir umut vahası olamaya devam ediyor.